Спортувањето носи многу придобивки кај децата

Исто како правилната и здрава исхрана, физичката активност е подеднакво важна за развојот и здравјето на децата. Практикувањето на било кој спорт или физичка активност е есенцијално за нивното подобро и правилно растење и развивање. Здравствените придобивки од спортовите, како кај возрасните, така и кај децата се огромни и, оттука, голема предност е да се започне со физичка активност уште на рана училишна возраст.

Здравствени придобивки од спортување кај децата
 • здрави и цврсти мускули и коски;
 • помала веројатност за прекумерна тежина и искривување на ‘рбетот;
 • намалување на ризикот од заболување од дијабетес ;
 • одржување на нормален крвен притисок и холестерол во крвта.

Социјални придобивки од спортување кај децата
 • тимски дух;
 • почит кон врсниците;
 • поголема самодоверба;
 • полесна адаптибилност на различни средини;
 • подобра концентрација, организација, дисциплинираност. 

Препорачливи спортови и физички активности за деца
 • кошарка
 • фудбал
 • пливање
 • одбојка
 • ракомет
 • тенис
 • возење велосипед и ролерки
 • лизгање
 • трчање
 • пешачење и истегнување
Колку спортување е доволно спортување за децата?

Проблемот со неактивноста и постојаното седење е секојдневен проблем кај децата на предучилишна и училишна возраст. Имено, физичката активност и спортувањето се важни токму за тие да растат и да се развиваат правилно за во иднина да немаат проблеми со прекумерна тежина, искривувања на ‘рбетот, како за зголемувањето на флексибилноста на телото и зајакнување на коските и мускулите.
 • Предучилишна возраст - 2 часа, 60 минути планирана физичка активност, 60 минути слободна физичка активност.
 • Училишна возраст - 1 час или повеќе, различна физичка активност од по 15 минути.