Фудбалот и здравјето

Фудбалот развива агилност, брзина и издржливост, а исто така ги учи децата на тимската работа, така што може да игра важна улога во физичкиот и социјалниот развој на вашето дете. Многу заедници нудат фудбалски лиги за различни возрасти и нивоа на вештини. Изберете фудбалска лига која одговара на потребите на вашето дете. Ако не сте сигурни која лига е најдобра, разговарајте со некои тренери за да видите дали тие одговараат за вашето дете.

Ја подобрува агилноста и кондицијата на децата
Фудбалските играчи треба да бидат способни и агилни. Повеќето фудбалски игри бараат од децата да трчаат спринт по топката и да се стремат кон полето.Тоа се активности кои помагаат при градење на издржливост и брзина. Дриблирањето и шутирањето на топката развива агилност и координација. Здравствените придобивки од активните спортови, како што е фудбалот, вклучуваат посилни коски и мускули, намален ризик од развој на дијабетес тип 2 и намалена шанса да имаат прекумерна тежина, според Детското здравство од Неморс. Организацијата, исто така, истакнува дека аеробната вежба предизвикува срцето да чука побрзо. Кога аеробната вежба се јавува редовно, таа "го зајакнува срцето и ја подобрува способноста на телото да испорачува кислород во сите нејзини клетки".

Гради социјални вештини
Играње со фудбалски тим развива способност на детето да соработува и да комуницира со други деца. За да се победи фудбалски натпревар, целиот тим мора да комуницира и да работи заедно. Дефанзивните позиции мора да го поддржат средниот ред и офанзивните позиции за време на нападите врз целта на противникот. Офанзивните позиции мора да се вратат до сопствениот гол за да им помогнат на дефанзивните позиции кога тие се под притисок од другиот тим.
За движење на топката во полето, играчите ја подаваат топката, а тоа бара меѓусебна комуникација. Овие видови на кооперативни активности ги развиваат социјалните способности на детето. Децата што играат фудбал развиваат самодоверба и подобрени социјални вештини.

Развива добра слика за себе
Бидејќи фудбалот става акцент на успех на тимот како целина, наместо на успехот на индивидуалните играчи, тоа е спорт кој деца  со помалку-атлетски нагон ќе уживаат. Споредено со тимски спортови како бејзбол, кој бара играчите да удираат или трчаат само со топка, фудбалот става помал притисок врз децата. Фудбалот поттикнува тимска работа и комуникација, што  овозможува на детето лично да се идентификува со успесите на тимот, наместо да чувствува потреба да ги надмине соиграчите за да добие признание.