Како да го препознаете талентот кај детето?

Како може да препознаете дека вашето дете е талентирано?

Внимавајте на вашето дете, обрнете внимание на она што му се допаѓа најмногу за играње. Со оглед на тоа дека талентот е вроден, детето ќе го изложи тоа во најраното детство. Затоа е важно да потрошите колку што е можно повеќе време со вашето дете за подобро да го разберете и можеби забележите дека е талентиран. Направете пријатна средина за играње и изберете играчки во зависност од интересот на детето.

Кога детето прво ги покажува своите таленти?

Во многу талентирани деца, талентот е многу рано, но меѓу 3 и 7 години. Во текот на овој период покажува јасна тенденција кон одредена област, танц, музика, спорт, уметност или наука и тоа е правото време кога талентите треба да бидат насочени на вистинскиот начин. Треба  да се биде многу внимателен, бидејќи талентираните деца можат да бидат многу чувствителни ако нивниот талент остане непризнаен.

Како да им помогнете на талентирано мало момче?

Секако, родителите играат решавачка улога во растот на секое дете, особено ако детето има посебен дар. Важно е да се избере добар тренер, спортски клуб и слично, и како детето е во напредна фаза сакаат напредни и тренери со повеќе знаење. Меѓутоа, иако на овие деца им треба голема поддршка и разбирање, никогаш не дозволувајте вашата амбиција да биде пред интересот на вашето дете. Најважно е дека детето може да ја почувствува вашата поддршка и цврста поддршка во секое време во семејството. Исто така, би било добро семејството, особено ако има неколку деца, да има некои од своите ритуали во славењето на успехот.

Што ако детето покажува повеќе таленти?

Талентираното дете е различно од другите деца и треба да биде свесно за тоа. Тие се многу креативни, посветени, интелигентни, и во многу случаи се дури и талентирани во неколку различни области. Нема потреба да се грижите ако детето се откаже од своето хоби и го сврте вниманието кон нешто друго, но во овој случај, да биде најдобар, потребна му е голема поддршка.

Ние ги следиме активностите на фудбалските школи на социјалните мрежи

Совет за родителите на талентираните дечиња.

1. Пронајдете тренер за кои знаете дека прави добра работа, бидејќи тој во детето треба да развие трпение, дисциплина и самодоверба. Се разбира, детето ќе биде позадоволно ако тој што го обучува   му се допаѓа и му верува.

2. Нека вашите очекувања се реални. Веројатно сте слушнале за стереотипите што родителите ги сакаат по секоја цена, нивните деца да бидат успешни, не размислувајќи за чувствата на малите деца. Затоа, дозволете му на вашето дете да биде задоволно, среќно и да ужива во она што го прави.

3. Понекогаш децата се малку мрзливи, па затоа би било добро да поставите цели во согласност со тренерот. Исто така, побарајте посебни програми или кампови каде детето може да се дружи и да учи со деца кои имаат слични интереси.

4. Наградете го напредокот. Надарените деца обично се стремат кон совршенство и затоа можат да бидат под голем стрес кога не прават нешто што го замислувале. Во никој случај не треба да се исмејуваат или понижуваат за тоа. За секој мал напредок, нека знаат дека се гордеете со него или го наградувате и му кажувате дека сите луѓе понекогаш прават грешки ...

5. На крајот, кога детето само сака да биде дете. Иако детето може да ги прикаже резултатите како возрасен, имајте на ум дека понекогаш само сака да разговара со вас, да слуша приказни, да се дружи со врсниците ...